Sundhedssang

Sundhedssang

Sangens Hus ønsker at etablere sundhedssang i hele Danmark.

Hvad mener vi med Sundhedssang?

Sundhedssang kan defineres som en målrettet og særligt tilrettelagt sangaktivitet blandt en gruppe mennesker, der deler en eller flere helbredsmæssige udfordringer, som man ønsker at bedre/stimulere.

Sangaktiviteten skal altså tage hensyn både til målgruppens potentialer og muligheder men også begrænsninger og særlige krav. De særligt tilrettelagte sangaktiviteter skal kombinere fysisk og kognitiv træning med fællesskab, livsglæde og sangglæde.

Sundhedssang adskiller sig dermed fra gængs kor- og fællessang, ved at sangen hér bliver brugt som et redskab til en sundheds- og trivselsmæssig gevinst. Gevinsterne kan bl.a. være forbedret vejrtrækning, muskelstyrke, stemmestyrke, koordinering af bevægelser, kondition, kognition, humør samt mindre ensomhedsfølelse og øget livskvalitet.

Samlet indsats med flere aktiviteter

Sundhedssang er en samlet indsats med sangaktiviteter, der har til formål at forebygge sygdom samt fremme sundhed, trivsel og aktiv livsførelse hos mennesker med helbredsmæssige udfordringer.

Med to forskellige spor – borgerrettede tiltag og diagnosespecifikke tiltag – sigter, Sundhedssang, mod at bidrage til Sundhedslovens §119 stk. 2 og 3. Sangens hus ønsker med denne indsats at udvikle både sangaktiviteter med et bredere, borgerrettet sigte og diagnosespecifikke sangaktiviteter, der i højere grad sigter mod patientrettede indsatser fx. parkinsonkor.

Indsatsen med Sundhedssang har til overordnet formål at etablere en struktur for oprettelse, uddannelse, faglig kvalitet, organisering, evaluering og vidensdeling på området.

Målgruppen vil variere for de forskellige sangaktiviteter, men fælles for dem alle er, at det er borgere, der kan have gavn af sundheds- og trivselsfremmende tiltag, hvor livsglæde og fællesskab er integreret i aktiviteten.

Sundhedssang skal udvikles og implementeres i samarbejde mellem lokale sangkraftcentre, kommunale partnere, lokale kulturorganisationer, forskningsinstitutioner og patientforeninger.

Sangaktiviteter

Sundhedskor

Projektet, Sundhedskor, skal styrke fællesskaber samt hjælpe borgere, der oplever udfordringer i forhold til deres sundhed og trivsel. Målgruppen er alle borgere, der føler sig udfordret på deres psykiske, fysiske og sociale trivsel.

Projektet, Sundhedskor, er støttet af Spar Nord Fonden med 2,5 mil. kr. og løber fra 2024-2026.

I Sangens Hus definerer vi Sundhedskor som en borgerrettet sangaktivitet. Det vil sige en en sangaktivitet, hvor deltagerne ikke nødvendigvis har en diagnose, men er mennesker, der alle vil have gavn af særligt tilrettelagte sangaktiviteter, som skal styrke livsglæde, fællesskab, almen trivsel og sundhed.

Demenskor

Et demenskor er en fælles sangaktivitet blandt borgere med demens, og ofte deltager pårørende, frivillige og medarbejdere også. Formålet med demenssang er at tilbyde samvær og meningsfuldhed i et kreativt og stimulerende fællesskab, hvor glæde og livskvalitet er i fokus. Det kan i praksis have mange forskellige former – alt fra et almindeligt, flerstemmigt kor til guidet fællessang. Repertoiret kan spænde fra genkendelige melodier, der synges udenad, til krævende korsatser med komplekse partiturer.

I Sangens Hus definerer vi demenskor som en diagnosespecifik sangaktivitet. Det vil sige en sangaktivitet, hvor målgruppen har en bestemt diagnose.

Du kan læse mere om demenskor og vores kurser i ledelse af demenskor HER.

Sangglad Senior

Sangglad Senior er et projekt, hvor fællessang bruges til at skabe glæde, ro og samvær blandt beboere på plejecentre.

Sangens Hus og Thy Sangskole udvikler i fællesskab en særlig ramme for fællessang, hvor personale på plejecentre får redskaber til at bruge sang aktivt i hverdagen sammen med beboerne.

I foråret 2025 tester vi indsatsen: En sangkonsulent fra Sangens Hus samt en lokal musikterapeut fra Thisted besøger og synger med beboere og personale på et plejecenter i Thisted.

Erfaringerne herfra vil blive brugt til at styrke det videre projektarbejde.

Læs mere

I denne artikel af Lasse Skovgaard, ph.d. i sundhedsvidenskab og programleder for Sundhedssang ved Sangens Hus, og Ann Dybdal Eriksen, korleder og bestyrelsesmedlem hos Danske Korledere, søges en indledningsvis terminologi for begrebet “sundhedskor”, hvor de sundheds- og trivselsmæssige gevinster hos de syngende deltagere er i fokus.

Kontakt

Er du interesseret i at høre mere, eller kunne du tænke dig at være med, så kontakt programleder, Lasse Skovgaard, på lsk@sangenshus.dk

Photo: Jonas Pryner Andersen