Sundhedskor

Sundhedskor

Sangens Hus vil lave sundhedskor i hele landet, som skal styrke fællesskaber samt hjælpe borgere, der oplever udfordringer i forhold til deres sundhed og trivsel.

Hvorfor sundhedskor?

Vi ved, at det er vigtigt at blive stimuleret både fysisk, følelsesmæssigt, kognitivt og socialt igennem hele livet.

Problemet for mange mennesker er ikke mangel på viden om, hvad der virker, men derimod at finde energien og motivationen til at gøre det.

Sang og musik er passionsdrevne aktiviteter. Altså aktiviteter som vi udfører, ikke fordi vi skal, men fordi vi har lyst, og bliver glade af at gøre det. Samtidig påvirker sang vores hjerner og kroppe på en lang række positive måder.

Forskning viser, at sang kan forbinde os, forbedre den fysiske og psykiske sundhed, forbedre livskvaliteten og styrke fællesskaber.

Det skyldes, at sang er en aktivitet, der aktiverer den, der synger, på en lang række forskellige planer på én gang. Mens man synger, får man derfor mange positive sidegevinster, og det kan udnyttes effektivt og stimulere den samlede trivsel, hvis sangaktiviteten er tilrettelagt med det mål.

Den træning, der er så vigtig for os, kan altså “leges ind” ved hjælp af fx sang.

Hvad er sundhedskor?

Sundhedskor adskiller sig fra gængs kor- og fællessang.

Sundhedskorene har nemlig mindre fokus på sang som præstation og indebærer i stedet særligt tilrettelagte øvelser, hvor sangen i højere grad bliver et middel til at forbedre bl.a.

  • vejrtrækning
  • muskelstyrke
  • stemmestyrke
  • koordinering af bevægelser
  • kondition
  • kognition

Derudover har det at synge sammen en helt særlig evne til at styrke sociale fællesskaber og give øget livskvalitet.

I Sangens Hus definerer vi Sundhedskor som en borgerrettet sangaktivitet. Det vil sige en sangaktivitet, hvor deltagerne ikke nødvendigvis har en diagnose, men er mennesker/borgere, der på forskellig vis er udfordret på deres trivsel og sundhed, og som kan have gavn af netop den måde, som særligt tilrettelagte sangaktiviteter styrker livsglæde, fællesskab, almen trivsel og sundhed på.

Hvem er det til?

Målgruppen er alle borgere, der føler sig udfordret på deres psykiske, fysiske, kognitive og/eller sociale trivsel.

Kurser

Netop fordi sundhedskor adskiller sig fra ’almindelig’ kor- og fællessang, skal der som en del af projektet udvikles en efteruddannelse for korledere.

Efteruddannelsen skal klæde korledere på til at kunne lede sundhedskorene, bruge sangen som sundheds- og trivselsfremmende middel samt tage højde for målgruppens muligheder og udfordringer.

Kurset udvikles i samarbejde med bl.a. Danske Korledere, Dansk Musikterapeutforening, Aalborg Universitet, sundhedsfaglige eksperter og sangkonsulenter fra Sangens Hus.

Vi forventer, at de første korledere vil kunne komme på kursus i starten af 2025.

Samarbejder

Projektet, Sundhedskor, gennemføres i samarbejde med lokale sangkraftcentre, kommuner, Aalborg Universitet, Dansk Musikterapeutforening og Danske Korledere.

Evaluering af projektet gennemføres i samarbejde med Enhed for Sangforskning på Aarhus Universitet og Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi (CEDOMUS) på Aalborg Universitet.

Projektet er støttet af Spar Nord Fonden med 2,5 mil. kr. og løber fra 2024-2026.

Sangens Hus er projektejer, og projektet er en del af Sangens Hus samlede indsats, Sundhedssang.

Kontakt

Programleder for Sundhedssang, Lasse Skovgaard: 30 57 30 41 / lsk@sangenshus.dk