Kurser i ledelse af demenskor

Kurser i ledelse af demenskor 

Hvorfor demenskor?

Forskning viser, at korsang har en positiv effekt på helbred og trivsel hos mennesker med demens. Det skyldes bl.a., at den musikalske hukommelse er overraskende velbevaret, selvom man har demens, og den del af hukommelsen kan aktiveres via sang.  Og da sang både er en fleksibel, motiverende og inddragende aktivitet, anbefales det bredt som en relevant indsats til bl.a. at fremme livskvalitet og fællesskab, modvirke stress og depression samt stimulere hukommelsen blandt demensramte.

Hvad er et demenskor?

Et demenskor er en fælles sangaktivitet blandt borgere med demens, og ofte deltager pårørende, frivillige og medarbejdere også. Formålet med demenssang er at tilbyde samvær og meningsfuldhed i et kreativt og stimulerende fællesskab, hvor glæde og livskvalitet er i fokus. Det kan i praksis have mange forskellige former – alt fra et almindeligt, flerstemmigt kor til guidet fællessang. Repertoiret kan spænde fra genkendelige melodier, der synges udenad, til krævende korsatser med komplekse partiturer.

Kurser 

Sangens Hus udbyder i samarbejde med Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi på Aalborg Universitet og Alzheimerforeningen kurser i ledelse af sangaktiviteter for borgere med demens. Dels udbydes kurser med fysisk fremmøde rundt i hele landet til personer, der ønsker at lede et demenskor. Og dels tilbydes online kurser til medarbejdere i demensomsorgen, som ønsker at få konkrete værktøjer til at stå for fællessang.

Kursus i ledelse af demenskor og demensvenlige kor – for korledere

  • Form: Et 6-timers kursus med fysisk fremmøde, enten på én dag eller fordelt over to kursusgange á 3 timer.
  • Målgruppe:  Dette kursus med fysisk fremmøde henvender sig til dig, der ønsker viden og redskaber til at målrette og tilpasse korsang til mennesker med demens.
  • Kursetsindhold: Kursusdeltagerne får viden om demenssygdomme og indsigt i brugen af sang blandt målgruppen for herved at kunne etablere og lede demens- og/eller demensvenlige kor. Kurset består af teori og praktiske øvelser, og undervisningen varetages af erfarne musikterapeuter.
  • Certificering: Ja, demensfaglig certificering af korledere.

Kursus i ledelse af demensvenlig fællessang – for personale og frivillige

  • Form: Onlinekursus, 2 timer med opfølgning.
  • Målgruppe:  Dette onlinekursus henvender sig til dig, der varetager aktiviteter med demensramte borgere, og som ønsker viden og redskaber til at lede fællessang.
  • Kursets indhold: Kursusdeltagerne får indsigt i brugen af sang med mennesker med demens for herved at kunne etablere og stå for sangaktiviteter blandt målgruppen. Kurset består af teori og konkrete redskaber.
  • Certificering: Ja, kursusbevis.

Tid og sted 

Kurserne bliver udbudt over hele landet fra august 2024.  

Tilmelding og praktiske oplysninger offentliggøres på denne side snarest muligt.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få direkte besked, når du kan tilmelde dig. Tilmeld dig i boksen til højre på siden.

Kontakt

Faglig kontaktperson: Lasse Skovgaard, lsk@sangenshus.dk, 30 57 30 41 

Administrativ kontaktperson: Jeanette Bamford, jb@sangenshus.dk, 22 20 65 34

 

Projektet er et samarbejde mellem Alzheimerforeningen, Aalborg Universitet og Sangens Hus. Projektet er støttet af Lundbeckfonden.