Klædt på til sang i skolen
Tilbage til oversigten

Klædt på til sang i skolen

Nyt projekt lægger sang i den pædagogiske værktøjskasse: Sangens Hus lancerer i samarbejde med Dansk Sang og Musiklærerforeningen pilotprojektet “Sang i indskolingen”, der giver lærere og pædagoger uden musik som linjefag de nødvendige værktøjer til at bruge sang i deres undervisning.

Hen over det første halve år af 2025 hjælper lokale sangkraftcentre med at udrulle pilotprojektet, ”Sang i indskolingen”, på 10 skoler i hele landet. 

Med pilotprojektet ønsker Sangens Hus, Dansk Sang og Musiklærerforeningen at gøre sang til en naturlig del af skoledagen.  

Projektet skal hjælpe lærere og pædagoger, der ikke nødvendigvis har musik som linjefag, med at bruge sang som et pædagogisk redskab i undervisningen. Kernen i projektet består af to forløb, som kører sideløbende:  

  • Ét forløb har fokus på at gøre lærerne fortrolige med selv at synge og sætte gang i sangaktiviteter, så de kan opdyrke en sangkultur i den enkelte klasse. 
  • Det andet forløb skal undersøge, hvordan sang kan bruges som metode i andre fag end musikundervisningen. Målet her er at fremme læring og trivsel gennem sang. Sang som metode skal kunne bidrage til det fagspecifikke og til dannelse generelt og tager derfor udgangspunkt i fx remselæring, faglig integration, overgange og pauser m.m. 

Derudover skal projektet implementere “Morgensangsteams”, hvor lærere og pædagoger – uanset faglig baggrund – får konkrete værktøjer til at facilitere fællessang, der styrker hele skolens sammenhold og sangkultur. 

Som en del af indsatsen evaluerer Enhed for Sangforskning (Aarhus Universitet) projektet både kvantitativt og kvalitativt. 

Pilotprojektet bygger videre på Sangens Hus’ 10 år lange erfaring med at sidemandsoplære fagpersonale i skolerne samt på nye erfaringer og metoder, som er afprøvet i efteråret 2024. 

Hvorfor fokus på sang?

Sang gør en forskel! Det skaber glæde, styrker fællesskabet og forbinder børn til deres kulturarv. Skoleleder Sonja Paulin Antonsen fra Vestrup Skole, der deltog i forundersøgelsen i efteråret 2024, siger det sådan: 

“Fællessang bidrager til både kulturel dannelse og deltagelse i en sangskat, samtidig med at det skaber glæde og styrker fællesskabet. Man starter to trin længere oppe ad humørstigen, når man starter med en sang.” 

Sonja Antonsen har oplevet, hvordan børn deltager med begejstring og indlevelse, og hvordan sang kan bidrage til både trivsel og fællesskab i skolen. Derudover ser hun en mulighed for, at sang kan bidrage til skolens udvikling som dannelsesinstitution. 

En del af “Sang i skolen”

Pilotprojektet er en del af Sangens Hus’ program “Sang i skolen”, som gennem flere initiativer arbejder for at styrke sangens rolle i grundskolen. 

Programmet bygger på årelang erfaring fra projekter som “Sang, bevægelse og læring” (SBL) og omfatter blandt andet kompetenceudvikling for lærere og pædagoger samt kortlægning af sangaktiviteter i skolerne i samarbejde med Enhed for Sangforskning på Aarhus Universitet. 

Udover pilotprojektet udbyder Sangens Hus også morgensangskurser i foråret 2025 til lærere og pædagoger. Kurset udbydes i samarbejde med Phillip Faber, Dansk Sang og Musiklærerforeningen.  

Vil du vide mere?

Følg med i udviklingen og få inspiration til sangaktiviteter gennem Sangens Hus’ nyhedsbrev. Her deler vi løbende erfaringer, materialer og tilbud fra vores projekter og andre initiativer. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet på sangenshus.dk/nyhedsbrev, og bliv en del af indsatsen for at få sangglæden ud i de danske grundskoler! 

Ard Jongsma for Sangens Hus

Kontakt

  • Projektleder, Christian Steen Noringriis: christiansn@sangenshus.dk / 41 40 23 84. OBS: Christian er på barsel fra 17/2-25 til 27/4-25

Fakta

  • Sang i indskoling er et pilotprojekt i Sangens Hus’ samlede program for skoleområdet: Sang i skolen 
  • Sang i indskolingen skal give lærere og pædagoger, som ikke har musik som linjefag, redskaber til at bruge sang som pædagogisk værktøj i deres undervisning 
  • Derudover testes idéen om at lave et ”morgensangteam”, som inkluderer andre lærere og pædagoger end dem, der normalt varetager musikundervisningen. Morgensangsteamet klædes på til at facilitere fællessang for dele eller hele skolen 
  • Sang i indskolingen løber som pilotprojekt i det første halve år af 2025 på 10 skoler i hele landet og udrulles i samarbejde med lokale sangkraftcentre 

Tilbage til oversigten