Ny udgivelse: Håndbog om fællesskab gennem sang
Sangfællesskaber for alle – En håndbog om at skabe fællesskab gennem sang – er netop udgivet af Sangens Hus.
”Håndbogen skaber et godt overblik over projektet og sammenkobler bredere visioner med praktiske råd. Heri henter jeg inspiration til, hvordan jeg kan løse mine opgaver som frivilligkoordinator, og hvordan jeg og sanglederne i fællesskab kan sikre et bæredygtigt projekt på bedst mulig vis,” siger Christian Høgh Gregersen, som er frivilligkoordinator for sangfællesskabet i Horsens.
Håndbogen er skrevet af projektleder Mette Thue og sangkonsulenterne Astrid Steen Noringriis og Christian Steen Noringriis. Det er erfaringer fra pilotfasen med de første tre sangfællesskaber, der danner baggrund for bogen.
”Jeg er utrolig glad for håndbogen, fordi den kan bruges af alle, der ønsker at skabe fællesskab mellem ny- og gammeldanskere igennem sang. Både af dem, der er med i projektet, dem, der kunne tænke sig at komme med i projektet senere, og dem, der blot ønsker inspiration til at starte deres eget sangfællesskab,” siger Mette Thue, der er projektleder for Sangfællesskaber for alle.
Til initiativtagerne, frivilligkoordinator og sanglederne
Bogen henvender sig til tre roller i opbygningen af et sangfællesskab: initiativtagerne, frivilligkoordinator og sanglederne. I bogen er der et kapitel til hver rolle og et kapitel om projektet.
Initiativtagerne kan læse om de indledende overvejelser i opbygningen af et sangfællesskab, om samarbejde med et sangkraftcenter og om rekruttering af sangledere.
Frivilligkoordinator kan få gode råd om rekruttering af sangere og opbygning af frivilligkultur i sangfællesskabet sangerne imellem.
Sanglederne får struktur og tips og tricks til musikalsk opbygning af et sangfællesskab og udvikling af egne kompetencer som sangleder. Uden at forudsætte deltagelse i projektet, kapitlet til sanglederne ”De fem sangsemestre”, en struktur, dikteret af projektet og et tilhørende grundkursus for sangledere.
Baggrund
1. del af projektet Sangfællesskaber for alle bidrager til sangen i Danmark med 10 sangfællesskaber i hele landet, hvor ny- og gammeldanskere synger sammen på alverdens sprog. Desuden bidrager projektet til sangen i Danmark med udvikling af et grundkursus for sangledere. Sanglederne får seks workshops samt løbende sparring igennem 2½ år. Tips og tricks fra disse workshops er at finde i håndbogen.
Håndbogen er redigeret af Mette Thue, projektleder, Clement Noe, projekt- og udviklingsmedarbejder og Heidi Kudahl, udviklingschef. Alle fra Sangens Hus.
Hent bogen
Håndbogen kan frit hentes som PDF-fil på hjemmesiden sangfællesskaber.dk.
Deltagere i projektet får et trykt eksemplar.
Om projektet
Sangfællesskaber for alle er et samarbejde mellem TrygFonden, Lærdansk, Sangens Hus og Sangkraftcentrene i Danmark. Pilotfasen startede i januar 2019 med sangfællesskaber på Lærdansk i henholdsvis Aarhus, Odense og Herning. I januar 2020 startede første udrulning af projektet med endnu 7 sangfællesskaber i henholdsvis Esbjerg, Horsens, Nivå, Næstved, Ringe, Ringkøbing og Sønderborg. 2. del af projektet søges finansieret og omfatter det sidste år af første udrulning samt anden udrulning til yderligere 15 byer i Danmark i 2022.
Læs mere på projektets hjemmeside: https://sangfællesskaber.dk/