I gang med sang
Tilbage til oversigten

I gang med sang

– hvad samarbejde med andre organisationer lærer os

2017 var et godt år for seniorer i Danmark. DGI havde nemlig i samarbejde med Center for Sund Aldring, Slots- og Kulturstyrelsen og de danske biblioteker igangsat projektet Hold Hjernen Frisk. Projektet tilbyder lettilgængelige motionsformer for seniorer i fællesskaber. Hvis man er så heldig at høre til aldersgruppen 60-75-årige, kan man nu gå til Naturtræning, SMART-træning eller til Kulturen i bevægelse.

Sang skaber bevægelse og samhørighed

Efter første fase, kunne DGI se, at der var potentiale til at nå endnu flere af de, som ikke traditionelt er at finde i idrætshallerne. Derfor tog de kontakt til Sangens Hus og Dansekapellet. I Sangens Hus arbejder vi for at skabe projekter, hvor sang er en del af løsningen på udfordringer i samfundet. Vi udvikler og tilpasser forløb baseret på sangfaglig viden og forskning om sang. I samarbejdet med DGI kan vi se, at sangen understøtter træningen på sin helt egen måde. Når vi synger og bevæger os på samme tid, påvirker det hjerterytmen, og de dybe vejrtrækninger ilter blodet. Imens udskiller hjernen endorfiner og tryghedshormonet oxytocin, og man får sænket sit niveau af stresshormonet cortisol. Sangen er derfor med til at gøre os glade og styrke fællesskabet. Endelig er sang og bevægelse sammen god mental træning. Ideen var klar: Styrk bevægelseselementet i sangen og ord-elementet i dansen, og nå nye målgrupper uden for de traditionelle idrætsarenaer.

Hold Hjernen Frisk hele livet

Med de nye træningsformer i HHF spiller DGI ind i forskningen på området. I år 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. I dag ved vi, at man selv har stor indflydelse på, hvordan de senere år i livet kommer til at udfolde sig. Kroppen er en selvreparerende organisme. Den kan slides, og der kan opstå fejl, men mange af de sygdomme, vi tidligere forbandt med alderdom, ved vi nu kan forhindres eller forsinkes gennem en aktiv livsstil. Fra man er 50 år, taber kroppen ca. 2% af sin muskelmasse hver år. Med en aktiv livsstil kan de reduceres til 0,5%. Hjernen bliver ved med at udvikle sig og lære til man runder de 80 år, men det kræver, at man bliver ved med at udfordre den. Her er HHF med dans og sang et godt bud på noget, der i en meningsfuld, aktiv og fælles ramme kan holde niveauet højt.

Hvad har vi i Sangens Hus lært?

Vi har oplevet, at projekter med andre organisationer sætter sangen i andre sammengænge, styrker vores faglighed og gør os bedre til at løse udfordringer i samfundet gennem sang. Tak til DGI og Dansekapellet for muligheden – vi glæder os til at lære endnu mere.

Hold Hjernen Frisk – Dans, sang og musik er færdigudviklet og køreklar i juni 2020

Læs mere om Sangens Hus her: sangenshus.dk

Dansekapellet er en organisation der arbejder for at udvikle dansetalenter og lave projekter, der udvikler og udbreder dansen. Læs mere her: dansekapellet.kk.dk/

Læs om DGI og HHF her: www.dgi.dk/samarbejd/om-vores-indsatser/programomraader/dgi-idraet-for-seniorer/hold-hjernen-frisk


Tilbage til oversigten