Fællesskabet sejrer til Små Synger Sammen 2020
Tilbage til oversigten

Fællesskabet sejrer til Små Synger Sammen 2020

På trods af aflysninger har over 11.000 førskolebørn været tilmeldt årets Små Synger Sammen torsdag d. 10. september. Dagen har budt på alt fra sang og underholdning til masser af fællesskab og glæde.

Børnehaver, vuggestuer og dagplejer fra hele landet har i går fejret sangen på årets nationale sangdag for førskolebørn Små Synger Sammen.

”På trods af at alle de store arrangementer er aflyst, har over 11.000 børn sunget med i dag. Det siger både noget om, hvor afgørende sang er i gode børneliv, og hvor opfindsomme pædagoger og dagplejere er, når de skal lave en god børnehverdag. Det bliver jeg faktisk ret glad over,” siger Heidi Kudahl, udviklingschef i Sangens Hus.

”Vi er vilde med sang i vores børnehave. Det er alle børn og voksne, der er sangglade. Samtidig oplever vi også, at det her med sang giver et fællesskab. Det gør, at der er nogle børn, der har kunnet mødes på tværs af alder og køn, og hvem de ellers leger med. De får øjnene op for nye venner, som kan noget med sang.” – Malene Emdal Olesen, pædagog i Gudenådalens Fribørnehave

Mange dagplejere og pædagoger arrangerer selv dagen

I Lejre Kommune synger dagplejen i Kirke Hyllinge ofte på de lokale plejehjem i forbindelse med Små Synger Sammen-dagen, men i år har det været anderledes. Denne gang har dagplejere fra de to legestuegrupper Egerne og Mariehønsene i Kirke Hyllinge arrangeret deres egen fælles sangformiddag med børnene ude i det fri.

”Vi mødtes nede i vores by, et sted vi kalder ’Trekanten’, som er et lille græsområde og ligger midt i byen. Der stod vi og sang. Hver gruppe havde fundet på nogle sange, vi skulle synge. De store af børnene fik så lov at vælge sange, efter at de voksnes sange med fagter var blevet sunget. Det synes de er sjovt,” fortæller Sandra Nielsen, dagplejer i Kirke Hyllinge. Her har godt 15 børn været samlet for at synge, og selvom det ikke er alle børn, der kan synge med endnu, har alle været med.

”Nogle kan synge, andre kan ikke, men så kender de fagterne. Så gør børnene det samme som os, selvom der ikke er lyd på. Når vi synger med børnene, fanger de det rigtig hurtigt,” fortæller Sandra Nielsen.

Omkring 15 børn var med til Små Synger Sammen i Kirke Hyllinge. Foto: Dagplejen i Kirke Hyllinge.

Små Synger Sammen inspirerer til mere sang

I Bjerringbro har pædagoger fra Gudenådalens Fribørnehave inviteret børnene udenfor til fællessang og underholdning. På scenen er det pædagog Malene Emdal Olesen, der er forklædt som klovnen Gerda Glad fra Gullev, og som har taget tjansen som underholder for de 36 friske og velmødte børn.

”Det har været sjovt og udfordrende selv at skulle stå for den her sangdag. Børnene synes, det er fedt at blive underholdt. De lever sig ind i og med i, at det er en leg, vi har sammen. Det er foregået i nogle enormt trygge rammer, og det har ikke krævet nogle forberedelser for børnene,” fortæller Malene Emdal Olesen, pædagog i Gudenådalens Fribørnehave.

Gerda Glad fra Gullev underholdt børnene i Gudenådalens Fribørnehave med sang og gode fortællinger om bedste venner og bamsevenner. Video: Gudenådalens Fribørnehave.

Hvert år har Små Synger Sammen et tema, som sangkonsulenter fra Sangens Hus udarbejder inspirationsmateriale efter. Temaet for årets Små Synger Sammen er fællesskab. Det har mundet ud i sange om bamser, bedste venner, følelser og forskellige fællesskaber. I Gudenådalens Fribørnehave har pædagogerne planlagt et program med mange af årets sange fra Små Synger Sammen-materialet og har planer om at arbejde videre med det i de kommende uger.

”Små Synger Sammen har været et oplagt startskud på de næste to uger, som handler om sang og rytmik. Det var første gang, at børnene lærte sangene. De er super hurtige til at hoppe med på noget og til at lære, og så var det bare sjovere at introducere sangene nu, og så kan vi gå i dybden med dem de næste to uger,” fortæller pædagog Malene Emdal Olesen.

Sangen er en fast del af hverdagen

For såvel dagplejen i Kirke Hyllinge som Gudenådalens Fribørnehave gælder det, at sangen skaber både glæde og fællesskab.

”Vi er vilde med sang i vores børnehave. Det er alle børn og voksne, der er sangglade. Samtidig oplever vi også, at det her med sang giver et fællesskab. Det gør, at der er nogle børn, der har kunnet mødes på tværs af alder og køn, og hvem de ellers leger med. De får øjnene op for nye venner, som kan noget med sang,” fortæller Malene Emdal Olesen, pædagog i Gudenådalens Fribørnehave.

“Sang er bare godt.” – Sandra Nielsen, dagplejer i Kirke Hyllinge

I dagplejen i Kirke Hyllinge oplever de også, hvordan sang hjælper børnene i alle slags situationer.

”Når børnene er trætte eller kede af det, så kan vi synge om noget fjollet. Det kan både være beroligende og sjovt. Faktisk skaber det både glæde og trøst. Selv når vi nynner, beroliger det børnene,” fortæller Sandra Nielsen, dagplejer i Kirke Hyllinge og afslutter med ”Sang er bare godt.”

Små Synger Sammen 2021 finder sted torsdag d. 9. september 2021.


Besøg Sangglads hjemmeside og find mere info om Små Synger Sammen og Sangglad-universet.


Tilbage til oversigten