Dans, sang og musik skal inspirere flere seniorer til at være mere aktive
Tilbage til oversigten

Dans, sang og musik skal inspirere flere seniorer til at være mere aktive

Foto: Bent Nielsen, arkiv.

Mere end 10.000 seniorer skal opleve glæden ved aktive fællesskaber, når projektet Hold Hjernen Frisk udvider tilbuddene med aktiviteter inden for dans, sang og musik.

Antallet af seniorer stiger, og der er mange gode grunde til at arbejde for at give seniorerne et længere godt liv. Projektet Hold Hjernen Frisk har haft stor succes med nytænkende aktiviteter på biblioteker og i idrætsforeningerne målrettet seniorerne, og med 8,9 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden kan projektet nu udvide med nye aktiviteter og gøre endnu flere seniorer aktive. 

Med dans, sang og musik skal flere seniorer motiveres til at blive en del af aktive fællesskaber.

”Sang og dans er velkendt og vellidt blandt mange seniorer, og vi vil gerne række ud til seniorer, der ikke tiltrækkes af fysisk aktivitet via motion og sport. I de nye tilbud kan alle være med, uanset om du har svært ved at gå eller har lidt ekstra kilo på kroppen, og du behøver ikke klæde om. Vi tror på, at sådanne aktiviteter kan være en god vej til et fællesskab om at bruge både hjerne og krop,” siger Dan Skjerning, der er medlem af DGI’s hovedbestyrelse og politisk ansvarlig for seniorområdet.

Sang og dans på biblioteker og i idrætsforeninger

Målet er at nå ud i 60 kommuner, og aktiviteterne vil bl.a. blive tilbudt på biblioteker og i idrætsforeninger og sammen med de 10 sangkraftcentre, der er rundt i landet. Ambitionen er at udvikle og tilbyde aktiviteter, der adskiller sig fra f.eks. folkedans eller kor, og der skal uddannes 150 frivillige instruktører.

Tidligere undersøgelser har vist, at dans er nummer fire på listen over aktiviteter, som seniorerne gerne vil i gang med. Over 2.000 seniorer ventes at deltage i sang, dans og musik-aktiviteterne, så sammenlagt vil der være over 10.000 deltagere i Hold Hjernen Frisk.

Seniorer får et aktivt og sundere liv i længere tid

De nye aktiviteter med dans, sang og musik supplerer de tre øvrige aktivitetsspor i Hold Hjernen Frisk, der har kørt siden 2017. Det drejer sig om:

  • Naturtræning, der kobler fysiske og mentale aktiviteter under åben himmel
  • SMART Training, fitness for hjernen, der ikke stiller krav til deltagernes fysik
  • Kulturen i bevægelse – bevægelse i kulturen. Biblioteksaktiviteter med fokus på det sociale, det mentale og lettere bevægelse

Hold Hjernen Frisk – læs mere om projektet og aktiviteterne

Interessen for aktiviteterne har været overvældende, og i evalueringerne siger et stort flertal af deltagerne, at de er blevet motiverede til at leve sundere, og to tredjedele af deltagerne vil gerne være med til flere aktiviteter. 90 procent vil anbefale aktiviteterne til andre.

”Med aktiviteterne i Hold Hjernen Frisk har vi arbejdet målrettet på, at flere seniorer opnår et aktivt og sundere liv i længere tid. Erfaringerne viser, at seniorerne tager rigtig godt imod vores aktiviteter, og at det gør en positiv forskel for dem at være med. Derfor er vi glade for, at vi nu kan række ud til endnu flere,” siger Dan Skjerning.

Fakta om Hold Hjernen Frisk:

  • Bag Hold Hjernen Frisk står DGI, Slots- og Kulturstyrelsen, Dansekapellet og Sangens Hus.
  • Målene for de kommende aktiviteter i Hold Hjernen Frisk er, at 10.350 seniorer deltager i aktiviteterne, der skal uddannes 450 instruktører, og der skal være tilbud i over 60 kommuner.
  • Desuden skal yderligere 2.000 seniorer opleve aktiviteter med Hold Hjernen Frisk, når DGI Landsstævne afvikles i Svendborg i 2021.
  • Nordea-fonden har støttet Hold Hjernen Frisk siden 2016 med 6,2 mio. kr. Med en uddeling på yderligere 8,9 mio. kr. i maj 2019 kan projektet forankres og udvides med et nyt spor; dans, sang og musik. Projektet løber frem til 2022.
  • Center for Sund Aldring (CESA) på Københavns Universitet har været partner på projektet i pilotfasen. Fremover vil medarbejdere fra CESA i stedet indgå i projektet som eksterne konsulenter.
  • Læs mere om Hold Hjernen Frisk

Tilbage til oversigten