100 sangbørnehaver over hele landet er nyt projekt fra Sangens Hus
Tilbage til oversigten

100 sangbørnehaver over hele landet er nyt projekt fra Sangens Hus

Pressemeddelelse 20. april 2016

Sangens Hus vil skabe sangglæde i børnehøjde:
Danmark får 100 sangbørnehaver 

Med en bevilling på 16,1 mio. kr. fra Nordea-fonden lancerer Sangens Hus projektet SANGGLAD. Projektet vil i løbet af de kommende fem år give 100 børnehaver over hele landet adgang til en hverdag fuld af sang og sangglæde – og papir på at de er i særklasse, når det handler om at synge med børn.

”Sangen er en af de bedste gaver, vi kan give vores børn” siger projektleder Thomas Larsen Späth fra Sangens Hus. ”At synge er en direkte vej til glæde, nærvær og fællesskab for alle uanset alder. Sang er en nøgle til kulturel forståelse af traditioner, historie og fælles oplevelser, og samtidig er den forbundet med kroppen. For børn kan sangen være et sprog, som åbner verden på en ny måde, og målet med Sangglad er at give den gave videre til så mange børn som overhovedet muligt.”

Omkring 12.000 børnehavebørn rundt om i Danmark får gennem de næste fire år mulighed for at stemme i, når deres børnehave tager fat på at blive til en sangbørnehave. Den sangfaglige udvikling og sparring med personalet kommer til at foregå som en del af dagligdagen sammen med børnene. ”Det nære samarbejde mellem pædagoger og sangpædagoger, som kommer ud i børnehaverne hver uge over lang periode, er vigtigt”, fortæller Thomas Späth. ”Det giver mulighed for at hele personalet får del i det daglige arbejde med sangen, så det at være en sangbørnehave bliver en fælles identitet.”

En faglig high five
Som en del af projektet bliver sangbørnehaverne undervejs certificeret med Sangglads blå stempel på, at de kan noget særligt med sang. Sangens Hus’ kunstneriske leder, Mads Bille fortæller:

”Vi har set hvordan certificeringen af idræts- og naturbørnehaver har været med til at sætte en standard og gøre det eftertragtet at have en høj faglighed på et bestemt område. Det, at tage en fælles beslutning om, at nu vil vi det her, og vi vil gøre det til noget særligt, kommer børnene til gode i stor stil. Engagement og høj faglighed i forening kan flytte bjerge.”

Mads Bille understreger samtidig, at Sangglads mål er at fremme sang og sangglæde, men ikke at udstikke snævre retningslinjer for, hvad børn skal synge i børnehaverne: ”Et sang-certifikat er en faglig high five som bekræfter at man er klædt på til at arbejde med børnesang og børnestemmer. Vi er formentlig slet ikke færdige med at indse, hvor mange gaver der er foldet ind i dét at kunne synge, og hvor mange måder det kan komme børn til gode på.”

Sang giver gode børneliv
”Sangen er vej til glæde, fællesskab og gode børneliv. Derfor er vi stolte af at styrke børnehavernes og Sangens Hus’ vigtige indsats for at skabe mere sang i hverdagen, og vi håber alle børnene får en gave for livet,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Sangens Hus - Kilden Tommerup II

Foto: Ard Jongsma

Fakta om SANGGLAD:

Sangens Hus gennemfører projektet i tre etaper i nært samarbejde med landets ti sangkraftcentre. Første år samarbejder projektet med syv pionér-børnehaver om at udvikle og formulere de overordnede mål, en børnehave skal leve op til for at blive certificeret sangbørnehave. Derefter følger to etaper med udvikling af kommende sangbørnehaver over hele landet, så i alt 100 børnehaver i 2020 kan stå på egne ben og selv videreføre den sangkultur, de har indarbejdet i deres dagligdag.

Foruden at etablere de 100 sangbørnehaver udvikler Sangglad nye digitale redskaber i form af en app, som lægger op til at børn leger med stemmens muligheder og deler sangen med venner og familie, ligesom ’Sangglad online’ skal tilbyde viden og inspiration til fagpersoner, familier og alle andre, der ønsker inspiration til at synge med børn i førskolealderen

  • Mål: 100 sangcertificerede børnehaver skal i 2020 have en stærk og langtidsholdbar sangkultur
  • Digitalt indhold (app og website) skal understøtte sangen i børnehaverne og i børnefamilier
  • Nordea-fonden støtter Sangglad med en bevilling på 16,1 mio. af det samlede projekt til 23.3 mio. kr.
  • Læs mere om projektet på sangenshus.dk/sangglad

Kontakt:

Sangens Hus
Thomas Larsen Späth, projektleder – 91 53 61 67
thomas@sangenshus.dk

Nordea-fonden
Tine Wickers, kommunikationschef – 40 70 37 84
tw@nordeafonden.dk

 

 

 


Tilbage til oversigten