Unge mandssangere

Talentudvikling for unge mandssangere

Korstævne og workshop

Sankt Annæ Gymnasium har i samarbejde med Sangens Hus sat projektet ’Korstævne for unge mandssangere’ i søen. Stævnet finder sted på Sankt Annæ Gymnasium den 24.-26. marts, og skal være med til at styrke og udvikle talentfulde drenge- og mandssangere. Sideløbende med stævnet får dirigenter og sangpædagoger en invitation til en workshop, med henblik på udveksling af viden om arbejdet med overgangsstemmer og unge mandsstemmer.

Stemmer i overgang

De 13-19 årige gennemgår store forvandlinger med deres stemmer. I mange drenge/mands-kor må drengene holde en pause på et par år, når stemmen går i overgang. De bliver dermed udelukket fra det sanglige og musikalske fællesskab. Mange føler tab, mister deres vokale identitet og bliver frustrerede, når de mister kontrollen over stemmen. Følgen af dette er, at en stor gruppe drenge, der allerede har en god vokal- og musikalsk grundtræning, holder op med at synge i denne periode. I forhold til talentudvikling er det et stort tab, da de fleste aldrig kommer ind i kormiljøet igen. Dette er et stort problem både for amatør- og professionelle kor, der har brug for flere mandssangere.

Bevar sangglæden

Målet med ’Korstævne for unge mandssangere’ er at stimulere og bevare de unge mænds glæde ved at synge og lave musik på den ”nye” stemmes præmisser. De unge sangere har et stort behov for at møde andre ligesindede, møde forbilleder og opleve, at de kan lave musik og synge sammen med mange andre unge, der gennemgår den samme forvandling som dem selv. Projektet er et initiativ der ikke er set før, som samtidig vil samle landets ”knowhow” på feltet og give mulighed for at udveksle erfaringer mellem de deltagende dirigenter og sangpædagoger.

Dirigenter og sangpædagoger

Sideløbende med ’Korstævne for unge mandssangere’ arrangeres en workshop for dirigenter og sangpædagoger der arbejder med den nævnte målgruppe. Her vil sangpædagog Karen-Maria Baun og overlæge Svend Prytz holde en fælles workshop om arbejdet med overgangsstemmer set fra sangpædagogens og halslægens perspektiv. Efterfølgende har deltagerne mulighed for at stille spørgsmål til underviserne og udveksle viden og erfaring.

Undervisere fra ind- og udland

Til korstævnet afholdes også masterclasses, hvor kontratenorer, tenorer og basser undervises af sanglærere med særlige kompetencer i unge mandsstemmer. Fra England kommer sanger og dirigent David Lowe, som skal undervise de unge kontratenorer. Tenor Jens Krogsgaard, som til daglig underviser på Den Jyske Sangskole i Herning, skal arbejde med tenorerne, mens de unge basser skal møde tyske Dirk Döbrich, som er sanglærer i Dresdner Kreuzchor. Disse tre masterclasses er åbne for de deltagende dirigenter og sangpædagoger, som her kan få et indblik i, hvordan specialisterne arbejder med de unge mandsstemmer.

Samarbejdspartner: Sankt Annæ Gymnasium

I projektet samarbejder Sangens Hus med Sankt Annæ Gymnasium, og det er der en helt særlig grund til. Sankt Annæ Gymnasium har nemlig gjort meget for at udvikle talentfulde drengestemmer under ombygning. Gymnasiet har blandt andet udviklet nye sangpædagogiske metoder til at føre talenterne gennem overgangen fra drenge- til mandssangere. I de senere år har skolen udbygget indsatsen for de unge mandssangere betydeligt, og den vil nu stå i spidsen for et korstævne med fokus på talentudvikling. Sankt Annæ Gymnasium er derfor vært for korstævnet, som foregår i gymnasiets lokaler, og står for alle de praktiske opgaver. Sangens Hus står for projektudvikling, fundraising, markedsføring, evaluering og afrapportering af projektet.