Unge mandssangere

Talentudvikling for unge mandssangere

Korstævne og workshop
‘Korstævne for unge mandssangere’  blev til på initiativ fra Sankt Annæ Gymnasium, hvor stævnet fandt sted første gang den 24.-26. marts 2017. Hensigten er, at skal være en tilbagevendende begivenhed, som skal være med til at styrke og udvikle talentfulde drenge- og mandssangere. Sideløbende med stævnet i 2017 fik dirigenter og sangpædagoger en invitation til en workshop, med henblik på udveksling af viden om arbejdet med overgangsstemmer og unge mandsstemmer.

Stemmer i overgang
De 13-19 årige gennemgår store forvandlinger med deres stemmer. I mange drenge/mands-kor må drengene holde en pause på et par år, når stemmen går i overgang. De bliver dermed udelukket fra det sanglige og musikalske fællesskab. Mange føler tab, mister deres vokale identitet og bliver frustrerede, når de mister kontrollen over stemmen. Følgen af dette er, at en stor gruppe drenge, der allerede har en god vokal- og musikalsk grundtræning, holder op med at synge i denne periode. I forhold til talentudvikling er det et stort tab, da de fleste aldrig kommer ind i kormiljøet igen. Dette er et stort problem både for amatør- og professionelle kor, der har brug for flere mandssangere.

Bevar sangglæden
Målet med ’Korstævne for unge mandssangere’ er at stimulere og bevare de unge mænds glæde ved at synge og lave musik på den ”nye” stemmes præmisser. De unge sangere har et stort behov for at møde andre ligesindede, møde forbilleder og opleve, at de kan lave musik og synge sammen med mange andre unge, der gennemgår den samme forvandling som dem selv. Stævne for unge mandssangere 2017 var det første af sin art, idet det på én gang sigtede mod at give de unge sangere mulighed for at mødes med ligesindede fra hele landet, og samtidig mod at samle landets eksperter på feltet og give mulighed for at udveksle erfaringer mellem de deltagende dirigenter og sangpædagoger.

Dirigenter og sangpædagoger
Sideløbende med ’Korstævne for unge mandssangere’ var stævnet vært for en workshop for dirigenter og sangpædagoger der arbejder med den nævnte målgruppe. Her afholdt sangpædagog Karen-Maria Baun og overlæge Svend Prytz en fælles workshop om arbejdet med overgangsstemmer set fra sangpædagogens og halslægens perspektiv. Efterfølgende havde deltagerne mulighed for at stille spørgsmål til underviserne og udveksle viden og erfaring.

Undervisere fra ind- og udland
Korstævnet bød også på masterclasses, hvor kontratenorer, tenorer og basser fik undervisning af sanglærere med særlige kompetencer i unge mandsstemmer. Fra England kom sanger og dirigent David Lowe, som underviste de unge kontratenorer. Tenor Jens Krogsgaard, som til daglig underviser på Den Jyske Sangskole i Herning, arbejdede med tenorerne, mens de unge basser mødte tyske Dirk Döbrich, som er sanglærer i Dresdner Kreuzchor. De tre masterclasses var åbne for de deltagende dirigenter og sangpædagoger, som her kunne få et indblik i, hvordan specialisterne arbejdede med de unge mandsstemmer.

Sankt Annæ Gymnasium
I projektet lagde Sangens Hus projektledertimer til planlægningen og afholdelsen af stævnet, mens Sankt Annæ Gymnasium var vært og initiativtager – og det er der en helt særlig grund til. Sankt Annæ Gymnasium har en særstatus i Danmark, når det gælder udviklingen af talentfulde drengestemmer under ombygning. Gymnasiet har blandt andet udviklet nye sangpædagogiske metoder til at føre talenterne gennem overgangen fra drenge- til mandssangere. I de senere år har skolen udbygget indsatsen for de unge mandssangere betydeligt, og det har længe været et ønske at udbygge denne indsats med et korstævne med fokus på talentudvikling. Sankt Annæ Gymnasium var derfor vært for korstævnet, som foregik i gymnasiets lokaler, og stod for alle de praktiske opgaver. Sangens Hus bidrog med projektudvikling, fundraising, markedsføring, evaluering og afrapportering af projektet.