Temadag om sang og demens
Tilbage til oversigten

Temadag om sang og demens

Sang har vist sig at have en gavnlig effekt på helbred og livskvalitet hos mennesker med demens. Sammen med Alzheimerforeningen, Aalborg Universitet og DR sætter Sangens Hus derfor fokus på emnet demenssang tirsdag den 10. september.

Dagens program byder på oplæg fra de førende eksperter indenfor området herunder musikterapi ved Aalborg Universitet, Alzheimerforeningen, Music in the Brain, Norges Musikkhøgskole dertil konkrete aktiviteter sammen med Demensfællesskab Fyn.

Temadagen tirsdag den 10. september henvender sig til alle med interesse for demensområdet.

Tilmeld dig senest torsdag den 5. september 2024 HER.

Program

9.30 Kaffe og ankomst

10.00 Velkommen og en sang

10.15 Viden om demens

Oplægget giver en kort introduktion til demens, herunder de forskellige typer af demenssygdomme samt hvilke kognitive funktioner, der rammes ved demens. Der præsenteres tips til effektiv kommunikation med personer med demens samt pårørendes rolle i et sygdomsforløb. Afslutningsvis henvises til yderligere litteratur om demens.

Alzheimerforeningen: Ane Eckermann, senior fagkonsulent

10.45 Musik og hjernen

Hvad sker der i hjernen, når vi beskæftiger os med musik? Oplægget giver en introduktion til den nyeste viden inden for musik og hjernevidenskab med fokus på, hvad forskningen fortæller os om musik og demens. Herunder hvordan musik og sang kan påvirke velbefindende og funktionsniveau hos personer med demens.

Center for Music in the Brain: Kira Vibe Jespersen, psykolog og ph.d. i sundhedsvidenskab.

11.15 Pause

11.30 Sang og demens

Hvad kan aktiv brug af sang gøre for demensramte? Hanne Mette præsenterer metoder, koncepter og praktiske øvelser fra musikterapi, herunder:

– PAMI, en metode til at integrere musik og sang i demensomsorgen – demenskor og demensvenlig korsang – demensvenlig fællessang

Aalborg Universitet: Hanne Mette Ridder, professor i musikterapi

12.30 Frokost

13.15 Sang og demens – erfaringer fra Norge

I Norge er man længere fremme med udbredelse af aktiviteter på feltet, demens og sang. Blandt andet pga. programrækken på NRK: ’Demenskoret’. Hvilke anbefalinger kan gå videre til os i Danmark? Hvilken betydning har sangaktiviteterne for personer med demens, deres pårørende, frivillige og personale?

Norges Musikkhøgskole: Karette Stensæth, professor i musikterapi og leder for Senter for forskning i musikk og helse (CREMAH), som også deltog i TV-serien.

14.00 Kaffe og kage

14.30 Demensfællesskabet FYN inviterer til 15 minutters korsang

Korleder, Hanne Juul Sørensen, og daglig leder af Demensfællesskab FYN, Karin Madsen

14.45 Aktiviteter i 2024 – hvad er næste step?

Ønsker man at igangsætte aktiviteter er der adskillige muligheder. Esben Rud Ammundsen fra DR fortæller om efterårets programserie ’Demenskoret’ og Alzheimerforeningen, Sangens Hus og Dansk Musikterapeutforening præsenterer deres arbejde og giver bud på lokale aktiviteter – hvor man skal henvende sig, og hvordan det er muligt at komme i gang.

15.30 Tak for i dag

Praktisk information

Adresse:
Mødecenter Odense, Buchwaldsgade 48, 5000 Odense

Parkering:
Gratis parkering i gaderne kræver registrering:
Der er parkeringspladser rundt om huset samt lige over for hovedindgangen (Indgang A) – ved et indkøbscenter. Hvis du anvender p-pladsen ved indkøbscentret, så parkér venligst modsat centrets indgang, af hensyn til centrets kunder. Ved brug af begge parkeringspladser SKAL du registrere din parkering indenfor 15 min. fra ankomst. Registreringen er gratis og skal ske ved receptionen hos Mødecenter Odense.

Betalingsparkering:
Du finder også parkeringspladser, mod betaling, blot 5 min. gang fra Mødecenter Odense. Pladserne finder du på følgende adresse: Thriges Pl. 1P, 5000 Odense. Husk at følge parkeringsrestriktionerne i området.

Tilmelding

Tilmelding koster 495,- og skal ske senest torsdag den 5. september kl. 10.

Du tilmelder dig HER.

Danmarks Radios logo        


Tilbage til oversigten