Sangfællesskaber for alle er godt i gang
Siden januar har ny- og gammeldanskere mødt hinanden gennem sang. Og når ikke de har sunget sammen, har de snakket, grinet og drukket kaffe med hinanden. De første tre sangfællesskaber i Aarhus, Odense og Herning er rigtig godt i gang.
Projektet der er et samarbejde mellem Lærdansk, Sangkraftcentrene i Danmark, Sangens Hus og TrygFonden har det formål at skabe bæredygtige relationer mellem mennesker på tværs af kulturer og generationer. Det er i første udrulning lykkes rigtig godt. Sangerne kommer fra i alt 18 forskellige lande, hvoraf de 7 lande er uden for Europa. Det er Afghanistan, Indonesien, Libanon, Pakistan, Sri Lanka, Syrien og USA. Sammen synger de sange fra hele verden.
“Formålet med at skabe et fælleskab imellem internationale og danskere er lykkedes! Det har været fantastisk at opleve kursister med meget få danskkundskaber synge danske sange. Det har gjort et stort indtryk at opleve nystartede kursister på begynderniveau stå og synge ”Det var en lørdag aften”, siger Anette Lyholm, der arbejder ved Lærdansk.
Det har gjort et stort indtryk at opleve nystartede kursister på begynderniveau stå og synge ”Det var en lørdag aften”.
– Anette Lyholm, medarbejder i Lærdansk
Vi møder hinanden som mennesker
På projektets nye hjemmeside www.sangfaellesskaberforalle.dk bliver man mødt af billeder, der tydeligt viser den glæde og gejst sangfællesskabet udstråler. Sangerne nyder både at synge og at møde hinanden. De mennesker, der er en del af sangfællesskaberne, kommer naturligvis for at synge. Men de kommer også, fordi de er nysgerrige mennesker og kulturer.
Sangfællesskabet er fantastisk at være en del af, og sanglederne er utrolige, for de får os til både at synge, danse og lave fysiske øvelser. Og så har jeg har fået nye venner både blandt andre internationale og blandt danskere.
– Oleisia, sanger i sangfællesskabet i Odense
Alle har forskellige historier og bærer på forskellige kultur. Det er kun en styrke I sangfællesskaberne, for der er sangerne interesserede i at mødes som mennesker, uanset hvor de kommer fra og hvilke historier de har med i bagagen.
”I sangfællesskaberne kan vi hver især bidrage med det, vi har med os, fx en vuggevise fra Syrien, en festsang fra Sri Lanka eller et nyt hit fra Indonesien. Og sådan håber jeg, at sangerne vil se sig selv som ressourcer og opleve, at de alle kan bidrage med noget til sangfællesskabet,” siger Mette Thue.
Sangfællesskaberne mødes hver uge på Lærdansk i deres lokalområde. I løbet af sæsonen mødes de i alt minimum 12 gange i halvanden time. De første sangfællesskaber har allerede efter kun et halvt år alle lavet en lille syng-med-koncert.
”Vi oplever, at sangerne er drevet af sanglyst, glæde, energi og det fællesskab, der er tilstede i sangfællesskaberne. Og samtidig ser vi, at de frivillige sangledere vokser med opgaven. Selv om sanglederne endnu kun har fået to af i alt seks planlagte workshops, så arbejder de med deres nye redskaber, og bliver bedre til at tage ledelsen i rummet og lede fællessang og enkel flerstemmighed. Det er glædeligt, at de engagerer sig så meget i sangfællesskaberne og på så fin en måde viser, hvad potentialet er”, siger Mette Thue.
Socialt ansvar gennem sang
Næste fase af projektet handler ikke kun om at etablere nye sangfællesskaber. Det handler i ligeså høj grad også om at skabe et netværk omkring fællesskaberne af bl.a. virksomheder og uddannelser.
”Der ligger en spændende opgave i at få kontakt med virksomheder, hvor sangfællesskaberne og medarbejderne kan møde hinanden om syng-med-koncerter. Vi håber på, at Sangfællesskaber for alle kan være et springbræt til mange nye relationer. Både personligt, fagligt og professionelt. Vi ser det som en god mulighed at kunne åbne døren for nydanskere ind til uddannelser og mulige jobs, så de bliver en større del af vores samfund. Med sangfællesskabet er nogle af de første svære barrierer brudt. Vi mødes i sangen. Og det kan i sig selv være med til, at vi møder hinanden med et mere åbent og nysgerrigt sind”, siger Mette Thue.
Vi håber på, at Sangfællesskaber for alle kan være et springbræt til mange nye relationer. Både personligt, fagligt og professionelt.
– Mette Thue, projektleder Sangens Hus
I januar 2020 starter udrulningen af sangfællesskaber i endnu syv byer. Forventningen er, at sangfællesskaberne skal foregå på Lærdansk, i en boligforening eller i forbindelse med et sangkraftcenter. I 2022 er det planen, at sidste udrulning af projektet med 15 nye sangfællesskaber i hele landet skal sættes i gang.
Læs mere om Sangfællesskaber for alle på den nye hjemmeside www.sangfaellesskaber.dk.