Sangens Hus i nye tider: Vi griber udfordringer som mulighed for udvikling
Flere af Sangens Hus projekter har de seneste seks måneder måtte opfinde nye at nå målet om at tage samfundsansvar gennem sang. For hvad gør man lige, når verden ændrer sig fra dag til dag og fællesskaber med et er det farligste, og det der er størst behov for?
I dag kan vi se tilbage på seks måneder, hvor hele Danmark har sunget mere end vi har oplevet i mange, mange år, flere sang- og musiklærere har fået inspiration til nye læringsmetoder i musikundervisningen, og sang har i mange daginstitutioner bidraget til, at vores børn, trods et større fokus på hygiejne og afstand, fortsat har oplevet nærhed, tryghed og fællesskab.
Nye metoder i musikundervisningen
Projektet ‘Sang, Bevægelse og Læring’ (SBL) er inspiration og uddannelse til lærere og pædagoger der arbejder med sang og musik i skolen. Et område der blev stærkt udfordret i tiden med covid-19. Hvordan kan lærerne lave sang- og musikundervisning med to meters afstand? Det havde en af Sangens Hus’ sangkonsulenter bud på.
“Idéen kom fra sangkonsulent, Lonnie Kristiansen, som på eget initiativ havde startet en Facebookgruppe med video-inspiration til, hvordan musiklærerne kunne gribe musikundervisningen an med afstand – og endda ude i det fri, som anbefalingerne lød på. Lige præcis video-inspiration taler lige ind i SBL-netværkets digitale praksispakker, og derfor greb vi idéen med det samme,” siger Helle Ohrt, der er projektleder på Sang, Bevægelse og Læring.
“Nedlukningen, kravet om to meters afstand og afspritning af instrumenter efter brug har givet både vores egne sangkonsulenter, musiklærere og pædagoger mulighed for at bruge værktøjskassen på en måde de ikke har gjort før.”
– Helle Ohrt, projektleder på Sang, Bevægelse og Læring
Den idé blev til praksispakken ‘Musik med afstand’, der skulle udkomme en gang om ugen i seks uger. I løbet af en uge fik en arbejdsgruppe af folk fra Sangens Hus stablet et koncept og en plan på benene. Materialet til videoerne blev udvalgt, så det understøtter retningslinjerne for musikundervisningen.
“Nedlukningen, kravet om to meters afstand og afspritning af instrumenter efter brug har givet både vores egne sangkonsulenter, musiklærere og pædagoger mulighed for at bruge “værktøjskassen” på en måde de ikke har gjort før. Det har ført til udvikling af nye materialer, der hurtigt har kunnet bruges i musikundervisningen for folkeskolelærerne samtidig med, at vi ikke går på kompromis med kvalitet og læringsmetoder,” siger Helle Ohrt.
Udover den gevinst, at musiklærer og sangkonsulenter har fået øjnene op for, at der findes mange flere undervisningsstrenge at spille på, er der kommet væsentlig større tilslutning de forskellige SBL-fora. Over 1000 sang- og musikinteresserede undervisere følger med i den løbende inspiration i Facebookgruppen ‘Musik med afstand’, 200 flere vil gerne modtage nyhedsbrevet fra SBL og inspirationsmaterialet på SBL-hjemmesiden bliver brugt væsentlig mere. Op til skolestart i august peekede trafikken på hjemmesiden med 1739 besøgende på hjemmesiden.
Det daglige sangfrikvarter med Sangglad
Sangglad arbejder for glade og kreative børneliv, og det var vi fast besluttet på at blive ved med også under nedlukningen. Med god inspiration fra pædagogerne i de 112 Sangglade børnehaver gik vi i gang med at lave materiale til hjemmebørnehaven og leverede hver dag kl. 11 et sangfrikvarter direkte til børnenes hjem. Flere institutioner fulgte trop og lavede deres egne sangsamlinger, så børnene kunne møde deres pædagoger, og forældrene få lidt hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen.
“…vi skal gøre meget på nye måder, men jeg oplever stor vilje til at tænke om og få det praktiske til at gå op, så børnene ikke går glip af sangen.”
– Laura Flensted-Jensen, projektleder på Sangglad
”Da børnehaverne lukkede op igen, fik vi mange billeder og små historier ind om, at man straks var gået i gang med at synge i legegrupperne, ude på legepladsen, i parken og alle andre steder hvor det var sikkert,” siger projektleder for Sangglad, Laura Flensted-Jensen, og forsætter: ”der går lang tid inden Sangglad bliver sig selv igen, og vi skal gøre meget på nye måder, men jeg oplever stor vilje til at tænke om og få det praktiske til at gå op, så børnene ikke går glip af sangen.”
Danmark Synger giver grobund for større rækkevidde på sangprojekter
Et helt nyt projekt har også set dagens lys. Danmark Synger. Efter landet lukkede ned etablerede Sangens Hus og et stort netværk af samarbejdspartnere på få uger et virtuelt fællesskab båret af det civile Danmark med ét fokus: At stå sammen ved at holde afstand – og at gøre afstanden mindre med sang. Samtidig slog DR fast at fællessang er mainstream og tog et kæmpe ansvar for fællesskabet og for sangen og lynhurtigt blev tilslutningen til Danmark Synger en folkebevægelse, der skabte yderligere grobund for sanginitiativer, der har knyttet os sammen på tværs af kulturer og generationer. Hele Danmark sang for Dronningen den 16. april på hendes fødselsdag, mødtes til fælles morgensang i flimmeren og i skolernes sommerferie har vi sunget sammen for sommeren.
“Hvis vi for alvor mener, at kulturen er samfundsbærende, så skal vi også som kulturaktører tage ansvar, når det er svært. Jeg er blæst bagover af alle de fantastiske civile organisationer, som på en nat tog fat og støttede op om sang som et middel mod den sociale ensomhed og følelsen af krise.”
– Heidi Kudahl, udviklingschef i Sangens Hus
“Hvis vi for alvor mener, at kulturen er samfundsbærende, så skal vi også som kulturaktører tage ansvar, når det er svært. Jeg er blæst bagover af alle de fantastiske civile organisationer, som på en nat tog fat og støttede op om sang som et middel mod den sociale ensomhed og følelsen af krise,” siger udviklingschef, Heidi Kudahl, i Sangens Hus.
Lige nu følger over 30.000 sangglade mennesker Danmark Synger på Facebook. Den tilslutning åbner for en helt ny kanal til sanginteresserede danskere, der giver god grobund for at nå endnu længere ud med nye sangprojekter.
Læs mere om Danmark Synger her.
“De samlede erfaringer Sangens Hus har fået gennem det seneste halve år er en gave, fordi vi bliver bekræftet i, at en udfordring ikke nødvendigvis er en barriere men i højere grad en mulighed for udvikling. Når det er sagt, så har det været hårdt arbejde og vi er ikke i mål endnu – hverken med at finde nye veje eller med økonomien for den sags skyld, men det blegner i forhold til taknemligheden over alle de som synger med hver eneste dag,” siger Heidi Kudahl.