Sangen Genforener 2020

Sangen Genforener 2020

Sangens Hus markerer 100 året for genforeningen med projektet Sangen Genforener 2020. Projektet indeholder mange forskellige tiltag, der viser hvordan sangen havde og stadig har stor betydning for særligt grænse-egnene.

”Med Sangen Genforener formidler vi sangens betydning for fællesskab, kultur og identitet før, under og efter genforeningen. Vi er stolte af at sangen er med til at bygge bro og fællesskaber – for når vi synger sammen, hører vi sammen.”

– Helle Ohrt, projektleder i Sangens Hus

Sangen Genforener 2020 er blevet til i samarbejde med Sangens hus og Genforeningen 2020, og støttes af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Region Syd, Grænseforeningen, Augustinus Fonden & William Demant Fonden.

Grundfortællingen

Sangen Genforener har i forbindelse med projektet fået udarbejdet en grundfortælling om sangens betydning for den kulturelle identitet i grænselandet før, under og efter genforeningen.

Grundfortællingen er udarbejdet af Elsemarie Dam Jensen fra museum Sønderjylland. Grundfortællingen er tilgængelig på www.videncenterforsang.dk og kan frit benyttes af alle der ønsker mere viden om sangens betydning for genforeningen.

Læs grundfortællingen her.

Hvad kan du opleve?

Skolekoncerter
Levende Musik i Skolen, der har planlagt en skoleturné i hele landet med genforeningen som gennemgående tema. Trio Zenobia er udvalgt af Levende Musik i skolen til at varetage turnéen og grundfortællingen fra Sangens Hus er brugt som forlæg for inspirationsmateriale til turnéen.

Levende Musik i skolen og Zenobia har deltaget et seminar arrangeret Sangens Hus i foråret 2019 forud for planlægning af koncertturnéen.

Læringsmaterialer til skoler
Sangen Genforener 2020 understøtter også her den samlede fejring af genforeningen ved at udarbejde undervisningsmateriale, der igen trække på samme grundfortælling om sangens betydning for den kulturelle identitet. Materialet til udskolingen er udarbejdet af Videncenter for Sang. Lars Damkjær, Lektor på Sønderborg Statsskole, har udarbejdet undervisningsmateriale til ungdomsuddannelserne.

Materialet er tilgængeligt på Videnskab for Sang’s hjemmside.

Podcast
Få lyden af Sangen Genforener 2020 i ørerne med to forskellige podcast serier. I den ene podcast tager vi med de to anderkendte radiojournalister Rikke Houd & Katrine Nyland på rundrejse i det Sønderjyske. De sætter spot på genforeningen set både med det historiske og nutidige perspektiv for sangen blandet med finurlige historier fra Sønderjylland.

Hør også Kathrine Nylands podcast serie – bygget op omkring grundfortællingen – der zoomer ind på en lang række enkelte sange, som har eller har haft stor betydning for den danske nationale identitet i Sønderjylland.

Alle podcasts bliver tilgængelige i hele genforeningsjubilæet og frem til 2021, og vil kunne downloades via egen hjemmeside og på platforme som iTunes og Google Play.

Sangerfest på Skamlingsbanken
Som en del af den historiske markering genopliver vi traditionen med en stort anlagt Sangerfest den 6. juni 2020, i de – til den tid ny renoverede – historiske rammer på Skamlingsbanken.

Her samler vi hundredevis af korsangere fra hele landet. Kolding Kommune er vært, mens Sangens Hus er ansvarlig for det indholdsmæssige. Koncertprogrammet byder på en buket af oplevelser, foredrag, fællessang, Haderslev Pigekor, Opera på grænsen, ”Musica Ficta” og selvfølgelig Slesvigske Musikkorps. Sangerfesten afsluttes med et kæmpe fælleskor af korsangere fra hele Danmark, som koordineres i samarbejde med KOR72 og SyngDanmark. På pladsen vil også ”Folketeltet” byde på arrangementer i løbet af dagen, som fællessang, foredrag, mindre koncerter og forskellige udstillinger med relation til jubilæet.

CD-udgivelse
De Syd- og Sønderjyske Sangkraftcentre i Sønderborg, Haderslev og Esbjerg samt Sønderjyllands symfoniorkester indspiller en fælles CD med ca. 20 værker, der alle relaterer sig til genforeningsjubilæet 1920-2020. CD skal også synliggøre, den fortsatte levende og aktive sangkultur i det syd- og sønderjyske, hvor børn, unge og voksne mødes i et særligt fællesskab. Cd’en understøttes af en informativ booklet omhandlende, de den historiske begivenheder, og sangens betydning før, under og efter Genforeningen.

Foredrag-& Fællessangskoncerter
Sangen Genforener 2020 er en landsdækkende markering, som publikum kan opleve gennem sang og kulturformidling i en række fællessangs- og foredragskoncerter hos bl.a. de lokale sangkraftcentre. Ved at formidle landsdækkende arrangementer som markering af 100-året for Genforeningen, styrker vi ikke alene forståelsen for sangens rolle omkring 1920, vi styrker også fællesskabet i dag og den tradition for fællessang, som binder historiske begivenheder sammen med nutiden og fremtiden.

Sangens Hus formidler derfor i løbet af efteråret 2019 og foråret 2020 en række landsdækkende fællessangs- og foredragskoncerter, som kombinerer historieformidling og fællessang. Alle arrangementerne bygger på samme grundfortælling og samling af udvalgte sange med særlig relation til tiden før og efter genforeningen.

Udover de højt profilerede sangkraftcentre, er der også mulighed for at ensemblerne Zenobia, Den Danske Salmeduo samt duoen Jesper Hindø/Martin Schack formidler koncerterne. Disse grupper samarbejder med hver deres formidler, Elsemarie Dam Jensen, Karen Hanne Munk og Claus Jacobsen. En del arrangementer er allerede booket – men er man interesseret i et arrangement kan man henvende sig til projektleder Helle Ohrt for mere information.

Se mere om koncertforedrag med ensemblerne på Videncenter for Sang.

Kontakt

Vil du høre mere om Genforeningen 2020 kan du kontakte Genforeningssekretariatet på kontakt@genforeningen2020.dk.

Er du mere nysgerrig på programmet for Sangen Genforener kan du kontakte projektleder Helle Ohrt på telefon 30 57 29 10 og e-mail helle@sangenshus.dk.