Ny sang og musikvejlederuddannelse er åben for tilmelding
Det er lige nu, hvis man vil være med. Til efteråret går de føste 20 musiklærere i folkeskolen i gang med at uddanne sig til sang- og musikvejledere. Uddannelsen, som er udviklet i samarbejde mellem VIA University College og Sangens Hus og finansieret af A.P. Møllerfonden, er den første af sin art i Danmark. Gennem et toårigt forløb får de deltagende lærere kompetencer til at give musikfaglig sparring til kolleger, bringe musikfaget i spil i samarbejde med skolens øvrige vejledere og tænke musikken ind i eksempelvis den understøttende undervisning.
Heidi Kudahl, projektleder i Sangens Hus, fortæller:
Oprindeligt var tanken, at uddannelsen i høj grad skulle handle om, hvordan man arbejder med fællesmålene for musikfaget. Men efterhånden som det advisory board, der medvirkede i at udvikle uddannelsen, fik talt sig ind på det, stod det klart at omdrejningspunktet måtte være skolens samlede musikkultur. Altså at sang- og musikvejlederne havde brug for kompetencer til at arbejde med den samlede musikprofil på deres skoler.
Uddannelsen, som starter i september, består af to tilpassede moduler fra den eksisterende læreruddannelse, tonet i forhold til den nye sammenhæng de skal fungere i, et alment modul i kollegial vejledning, samt et afslutningsmodul som er meget praktisk orienteret, hvor deltageren arbejder med at at udvikle musikkulturen på sin egen skole.
I 2018 får 20 lærere mulighed for at tage uddannelsen gratis, da den er finansieret af A.P. Møllers folkeskoledonation som en del af det større projekt Sang, bevægelse og læring. Af de 20 pladser er en god del allerede afsat, og ansøgernes geografiske placering kan være med til at afgøre, om man kan få plads, da der skal kunne dannes regionale studiegrupper. Men Sangens Hus hører gerne fra alle interesserede, da det vil hjælpe med at kortlægge efterspørgslen efter flere forløb.
Læs mere om den nye sang og musikvejlederuddannelse her