Ny CD på gaden med sange fra Genforeningen
Tilbage til oversigten

Ny CD på gaden med sange fra Genforeningen

De Syd- og Sønderjyske Sangkraftcentre i Sønderborg, Haderslev og Esbjerg udgiver en helt ny fælles CD med 12 værker, der relaterer sig til genforeningsjubilæet 1920-2020. CD’en er med til at synliggøre den fortsatte levende og aktive sangkultur i det syd- og sønderjyske, hvor børn, unge og voksne mødes i et særligt fællesskab.

Det Sønderjyske Sangcenter, Haderslev Sangakademi og Esbjerg Sangakademi er gået sammen om at indspille en fælles CD med sange, der i tiden omkring 1920 har haft og stadig har stor betydning for det syd- og sønderjyske i dag.

Det er de lokale kor Sønderjysk Pigekor, Sct. Marie Kirkes Motetkor, Haderslev Domkirkes Pigekor, Vor Frue Cantori og Vor Frelsers Kirkes Kor, og Sønderjyllands Symfoniorkester og Den Danske Samleduo, der optræder på den nyudgivne CD. Alle kor har hver deres stærke musikalske profil og bidrager til den samlede indspilning med hver deres særligt udvalgte sange, der skal synliggøre den historiske begivenhed og sangens betydning før, under og efter Genforeningen.

”Det har været en spændende proces med mange forskellige kor, akustikker og kunstneriske retninger. Det er en stor oplevelse for de korsangere, der er med i indspilningen. At stå der og løfte så stort et værk i fællesskab. Korene har virkelig haft stor betydning for værket,” fortæller Bo Horsevad, som har været med til at koordinere produktionen af CD’en.

Oplev sange med særlige historiske betydninger

”Det er vigtigt, at vi bliver mindet om den historie, vi har omkring Sønderjylland med hele Genforeningen for 100 år siden, og hvilken betydning sangene har haft i den periode. Der er både en symbolsk og samlende fortælling omkring CD’en,” fortæller Bo Horsevad.

CD’en byder bl.a. på et fællesstykke med de i alt 166 korsangere fra Sønderborg, Haderslev og Esbjerg. De fortolker sammen Danmarks nationalsang ”Der er et yndigt land” af Adam Oehlenschläger, som går helt tilbage til Skamlingsbankefesterne i 1840’erne, hvor kærligheden til fædrelandet og den danske natur voksede frem og begejstrede de syngende. Igen ved genforeningsfestlighederne i juli 1920, bl.a. da Kong Christian den 10. red over grænsen ved Frederikshøj, sang man ”Der er et yndigt land”.

Sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester fortolker Vor Frelsers Kirkes Kor, Sct. Marie Kirkes Motetkor og Vor Frue Cantori sammen ”Som en rejselysten flåde”. Den stammer fra Genforeningen i 1920, hvor en række slidstærke sange, som udtrykte glæde og taknemmelighed ved Genforeningen, vandt frem. Sangen indgik i skuespillet ”Moderen”, som blev opført på Det Kgl. Teater d. 30. januar 1921 i anledning af Genforeningen.

Gratis CD for alle interesserede

CD’en er gratis og kan bestilles af alle, der er interesseret i den.
Bestil CD’en her.

En del af et større projekt

CD’en er produceret og redigeret af Henrik Winther Hansen, og koordineret af Bo Horsevad i samarbejde med Sangens Hus, som bidrager til markeringen af 100-året for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark gennem projekt Sangen Genforener 2020.

Gennem projektet kan man også opleve skolekoncerter, læringsmateriale til skoler, ny podcast-serie, Sangerfest på Skamlingsbanken og en række foredrags- og fællessangskoncerter.

Sangen Genforener 2020 er blevet til i samarbejde med Genforeningen 2020 og en række centrale institutioner, landsdækkende organisationer og kunstnere repræsenteret ved Museum Sønderjylland, Levende Musik i Skolen, Danmarks Sangkraftcentre, Kolding Kommune, Opera På Grænsen, Kor72, danske kororganisationer, Golden Days, Sønderjyllands Symfoniorkester, Zenobia, Den Danske Salmeduo, Jesper Hindø trio, Rikke Houd og Katrine Nyland Sørensen og Videncenter for Sang.

Projektet støttes af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Augustinus Fonden, Grænseforeningen, William Demant Fonden og Region Syd.


Læs mere om projektet og arrangementerne her og på Videncenter for Sang.


Tilbage til oversigten