Netværksmøder består, på trods af corona
Tilbage til oversigten

Netværksmøder består, på trods af corona

”Man kommer altid herfra og tænker: nu er min undervisning planlagt indtil jul, for det er så praksisnært,” fortæller Helene Lindgren Krogsgaard, der er musiklærer på Næshøjskolen i Harlev. Hun tilføjer: ”Det er det, der er kendetegnende både for kurset Sang, bevægelse og læring og de efterfølgende netværksdage”.

I disse uger afholdes netværksmøder med afstand om netop ’Musik med afstand’. Sådan blev fire netværksmøder for lærere og pædagoger, der har deltaget i kurset Sang, bevægelse og læring til otte intensive og mindre netværksmøder med- og om afstand.

Musiklærerne fik inspiration til musik med afstand på netværksmødet i Sangens Hus i Herning.

”Det er rigtig dejligt at få ny inspiration her under corona, for gode råd er dyre. Jeg har været inde og se videoerne på hjemmesiden, men det er ikke det samme som at være på kursus. Netværksdagen gør, at jeg er et fingerknips fra at kunne gå ud og lave det, jeg har set på videoerne, for nu har jeg prøvet det på egen krop. Det er simpelthen nemmere og mere overskueligt for mig at skulle formidle det til børnene nu.”
– Helene Lindgren Krogsgaard

Hendes kollega er enig.

”Netværksdagen giver fornyet energi på ens musikundervisning, og man bliver mindet om alle de gode ting, man egentlig har lært på kurset i forvejen, men som man måske glemmer. Det er godt lige at få det vækket til live igen en gang i mellem”, siger Mie Morgan, der også er musiklærer på Næshøjskolen i Harlev. Hun tilføjer:

”Jeg synes jo bare generelt at kurset og netværksmøderne er fantastiske, og det er så virkelighedsnært og nemt at bruge”, siger Mie Morgan.

Helene Lindgren Krogsgaard t.v. og Mie Morgan t.h., begge musiklærere fra Næshøjskolen i Harlev, får energi, inspiration og nyt materiale ved netværksmødet Musik med afstand i Sangens Hus i Herning.

Netværksmøde på trods

Sangens Hus overvejede at aflyse netværksmøderne grundet den aktuelle situation, men valgte i stedet at re-designe essensen af et netværksmøde.

”Vi er utrolig glade for, at vi kunne holde netværksmøderne på trods af corona-situationen, for flere musiklærere har været udfordret i, hvordan de kan komme godt i gang med musikundervisningen med afstand.”
– Helle Ohrt, projektleder for Sang, bevægelse og læring

Derfor har netværksmøderne haft fokus på ”Musik med afstand” og sparring, og det har givet stor opbakning til møderne, om end netværksmøderne blev kortere og opdelt i flere mindre møder. I alt var der højest otte deltagere og to sangkonsulenter fra Sangens Hus ved hvert møde.

”Det er glædeligt, at vi kunne tage på netværksmøde, for jeg havde nok troet, at det blev aflyst”, siger Helene Lindgren Krogsgaard og fortsætter:

”Det var ikke sådan, at jeg tænkte undervejs, at det var corona-præget, for udfordringerne ved at samles blev løst rigtig fint”, siger hun.

Netværksmøderne blev holdt i store sale med plads til både sang og bevægelse og til at sidde ned med god afstand. Måltiderne blev afløst af individuelle goodiebacks med let forplejning, bordene var fordelt med god afstand, og deltagerne sad alle ved bordenderne, så der var god plads imellem deltagerne.

”Måden at holde netværksmødet har været så fint. Det er selvfølgelig ærgerligt, at det blev så kort tid, men det har stadig givet en hel masse. Alle os der er her i dag kender hinanden fra kurset, og vi kender også underviserne, så det kan godt fungere, selv om det er hurtigt og kort tid. På den måde har det været så fint”, siger Mie Morgan.

Her får musiklærerne inspiration til ’Musik med afstand’.

Musikundervisningen omdefineres

Udfordringen lige nu for mange musiklærere er at undervise i musik med afstand. Ifølge Helene er der ting, der må omdefineres.

”Jeg tænker f.eks. på sådan noget som instrumenter, men der kan det sangbaserede rigtig meget. Vi kan synge med afstand uden for, men egentlig kan vi jo godt stå og synge med afstand inde, når blot man har en stor sal. Der er meget af det her vi har lavet i dag, som man sagtens kan bruges i en tid med coronarestriktioner, så det er en stor hjælp.”
– Helene Lindgren Krogsgaard

Helene Lindgren Krogsgaards kollega er enig.

”Det at vi kan mødes på trods af corona-situationen, at der en lille smule som er normalt, gør, at vi godt kan være i det. Vi mærker, at vi kan godt synge sammen, når vi bare husker at gøre det med afstand. Vi kan også godt klappe rytmer. Faktisk er der ting vi godt kan lave i skolen, og det bliver vi lige mindet om, når vi får lov at komme til netværksmøde på trods”, siger Mie Morgan.

Hvad tager du med hjem?

”Jeg har fået ny inspiration og nye sange med hjem, ting man nærmest kan bruge i morgen direkte i skolen.  Samtidig er jeg blevet mindet om læring jeg har fra kurset, som man bare kan tage frem.”

”Jeg tager energien og alle de gode ideer med hjem. Jeg bliver fyldt op af, at det altid er sådan nogle glade mennesker, der er med og energiske undervisere, der formår at plante et frø i en. Man kommer altid hjem med mere energi end man tog afsted med,” siger Helene Lindgren Krogsgaard.

Fakta

SBL-netværket er for musiklærere, der har været på SBL-kursus. På netværksmøderne får lærerne ny inspiration, og to gange årligt får de personlig sparring af en sangkonsulent fra Sangens Hus. Formålet med netværksmøder og sparring er, at musiklærerne opretholder de kompetencer, de har opnået gennem kurset SBL, samt for at støtte dem i det arbejde, de allerede gør.

Netværksmøderne afholdes i Herning, Roskilde, Ringe og på Lolland.


Tilbage til oversigten