’Korlighed’ er kærlighed til fællesskabet
Tilbage til oversigten

’Korlighed’ er kærlighed til fællesskabet

Tema: Sangkraftcentrene i SyngDanmark
Mariagerfjord Korskole

Sangens Hus er taget på rundtur til de 10 sangkraftcentre, som tilsammen udgør netværket SyngDanmark. Sidst var vi på besøg i Ringe hos Den fynske Sangskole, Faaborg-Midtfyn. Næste stop på turen er Mariagerfjord Korskole, som er nyeste skud på stammen af sangkraftcentre.

Hos Mariagerfjord Korskole er man, som nyeste sangkraftcenter, meget stolte af at være kommet med i netværket SyngDanmark. Det fortæller kulturskoleleder Finn Elias Svit til Sangen Hus, da vi er på besøg i det nordjyske. ”Det gør noget ved vores egen bevidsthed at vi nu er et sangkraftcenter. Vi ranker ryggen lidt og er stolte af at vi er blevet blåstemplet”, fortæller kulturskolelederen.

Før Mariagerfjord blev et sangkraftcenter, var der allerede godt gang i elitekormiljøet med det veletablerede og anerkendte Mariagerfjord Pigekor, samt juniorkor og spirekor. Til forskel fra fra pigekorene i de øvrige sangkraftcentre bygger korarbejdet i Mariagerfjord Pigekor på den rytmiske sang. Pigekoret og juniorkoret ledes af Christian Ronsfeld, kunstnerisk leder for Mariagerfjord Korskole, mens spirekoret varetages af Maj-Lis Hoffer Henriksen, som også er korleder i sangkraftcentrets mange breddeprojekter.

Lungekor giver livskvalitet
Et af vores mest effektfulde breddeprojekter, fortæller Maj-Lis Hoffer Henriksen, er vores lungekor. Her mødes en gruppe mennesker som alle har nedsat lungefunktion, eller KOL, og synger sammen og har det sjovt. Effekten af at synge i kor, også med nedsat lungefunktion, kan i den grad mærkes, fortæller Maj-Lis Hoffer Henriksen og fortsætter:

”Det er de mest livsbekræftende mennesker at være sammen med. Vi griner altid vildt meget og de er bare så glade. Der er flere som fortæller at de nu kun får håndkøbsmedicin, eller at de nu er helt uden for skalaen for at have KOL, fordi deres lungekapacitet er blevet så meget bedre af at synge. De får også mere energi af at synge i koret, så sang kan virkelig gøre en forskel. ”

Korsang, og fællessang i det hele taget, har fået en ny dimension, for sangen kan meget mere end at bringe mennesker sammen, den kan også skabe fysiske forandringer. Vi skal muligvis til at tænke det ’at synge’ anderledes eller bredere end vi tidligere har gjort, forklarer Maj-Lis Hoffer Henriksen, og uddyber: ”Sangtraditionen er ikke død, men den har måske fået noget andet tøj på. Det synes jeg er væsentligt og enormt vigtigt. Faktum er bare at sang er godt for folkesundheden”.

Det sociale kor
I arbejdet med elitekorene lægger Mariagerfjord Korskole, foruden på musikken og den rytmiske profil, stor vægt på det sociale element i korene. ”For os handler det både om at give sangerne musikalsk uddannelse, men også social dannelse”, forklarer kulturskoleleder Finn Elias Svit.

Helt fra spirekor til pigekor er der fokus på fællesskabet og sangerne bliver jævnligt inddelt i nye grupper for at ryste koret endnu mere sammen.

”Vi bruger en masse tid på at få dem til at blomstre i fællesskabet. Vi bygger et fedt fællesskab omkring musikken, så det er en legeplads, hvor de kan føle sig trygge og kan gå på opdagelse i deres kreativitet”, fortæller kunstnerisk leder og dirigent, Christian Ronsfeld og fortsætter: Vi opbygger nærmest en korfamilie, og vi bruger begrebet ’korlighed’, som er kærlighed til fællesskabet”

Det store fokus på fællesskabet og det sociale er et meget bevidst valg. For når der er et godt fællesskab i gruppen føler den enkelte sig også mere tryg. ”Vi oplever, at når man er tryg, så synger man også mere og bedre, og man tør noget mere. Så derfor hjælper vi dem med at skabe et godt socialt fundament”, forklarer Maj-Lis Hoffer Henriksen.

Fremtidsdrømme om sangskrivning og drengekor
Mariagerfjord Pigekor er kendt for at levere musikalske shows i verdensklasse, med en energisk performance og med et repertoire af rytmisk populærmusik. Pigerne deltager selv i den kreative proces med koreografier og performance. Lige nu er drømmen at udvikle deres kreativitet endnu mere med for eksempel sangskrivningsworkshops og på sigt sangskrivningsundervisning.

”Jeg vil gerne at vi skriver vores egen musik på et tidspunkt, og at vi gennem en kreativ opdragelse giver pigerne mulighed for at udtrykke deres følelser og deres musikalitet gennem sangskrivning. Visionen er at det bliver en kreativ legeplads, hvor vi finder frem til vores eget repertoire, som ikke er kopimusik, men som er korets egne kompositioner”, fortæller Christian Ronsfeld.

Som sidestykke til pigekoret arbejder Mariagerfjord sangkraftcenter også på at skabe et rytmisk elitekor for drenge. Det første spadestik er netop taget i dette projekt, da Mariagerfjord Korskole starter et minispirekor for sangglade drenge og piger i 0.-2. klasse.

Besøg MARIAGERFJORD KORSKOLE

 

 


Tilbage til oversigten